Många fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i Stockholms innerstad och i kranskommuner, har problem med bärigheten på sina gårdsbjälklag. Det är kanske inte så konstigt när många av dessa gårdskonstruktioner befunnit sig i en hårt exponerad miljö i omkring 100 år. Fukt är ofta orsaken till att konstruktionen blivit bristfällig. Fukten kan komma från ovansidan i form av regn och snö som tar sig in i sprickor och dåliga anslutningar eller från undersidan i form av fuktvandring och kondens. Detta ihop med en aggressiv fyllning gör att den bärande konstruktionen tar stor skada, ibland så stor att konstruktionen behöver bytas i sin helhet.
Många gårdar belastas även hårt, exempelvis av stora blomsterarrangemang med jord-lådor som kan väga runt 1000 kg/m2. En hård belastning kan även bero på att gården är omlagd med flera lager gjutasfalt som vardera väger omkring 80 kg/m2. Vid ett tillfälle påträffade vi hela fem lager gjutasfalt. Andra gårdar kan på senare tid ha blivit försedda med markplattor i sand utan att någon kontrollerat konstruktionens bärighet för detta. Bristfällig bärigheten kan alltså bero på att konstruktionen skadats eller att den belastas mer än vad den är byggd för. Mest allvarligt är när det sker en kombination av dessa två, vilket tyvärr inte är ovanligt.
Vi på SWK AB har lång erfarenhet av att utvärdera och kontrolldimensionera äldre gårdsbjälklag.
Vid en statusbedömning utförd av oss ger vi er som kund/beställare ett eller flera alternativa åtgärdsförslag samt kostnadsuppskattning och kommentarer.
Hittills har vi på SWK AB statusbedömt, projekterat över 300 gårdar i Stockholm innerstad.
Det är viktigt med ett genomtänkt förfrågningsunderlag för att ni ska få med allt i entreprenaden.
Enligt vår mening skall förfrågan innefatta:
Vid mindre arbeten behöver man vanligtvis inte kontakta kommunen men om man ämnar förändra något, som exempelvis:
så behöver man skicka in en ”Ansökningsblankett för byggärende” till kommunen. Blanketten hittar man på kommunens hemsida. I många fall kan det vara bra att göra en anmälan i ett tidigt skede eftersom det vanligtvis tar lång tid innan kommunen ger ett startbesked.
Vi har sammanställt ett PDF-dokument som ni kan ladda ned här. Dokumentet ger tips om hur man med hjälp av en första översyn kan se om gården kan behöva renoveras.