Håltagning och avväxling

Att göra en ny öppning i en bärande vägg eller i ett bjälklag innebär ett stort ansvar. Man är då inne och förändrar i husets stomme/bärsystem. I vissa fall kanske inte väggen är bärande, men hur vet man det? Ja, det krävs en del erfarenhet för att avgöra detta. I äldre hus är många väggar det vi kallar för "ofrivilligt bärande". Tar du bort en icke bärande vägg och grannen ovanför kommer ned och säger att hans golv har börjat svikta, då vet du..... och du blir skyldig att åtgärda skadan. Det är därför bra att ta kontakt med en sakkunnig konstruktör innan du låter riva väggen. Det är också viktigt att ta reda på hur det ser ut ovanför och under din tänkta håltagning. En tidigare håltagning förändrar bärsystemet och kan innebära att du har koncentrerad belastning precis ovanför din håltagning. Motsvarande gäller för lägenheten under din, du skapar en koncentrerad större belastning vid sidan av ditt hål och din granne under dig kan ha gjort ett hål under den punkten. Det är också viktigt att kontrollera om väggen bredvid hålet klarar av den ökade belastningen.

Fortsättning..

Det är ditt ansvar att se till att dessa saker kontrolleras. Man måste alltså först avgöra om väggen är bärande, ofrivilligt bärande eller inte bärande. Är den bärande behöver man ta reda på hur mycket belastning som måste föras vidare ut mot sidorna av hålet och att väggen där klarar av den utökade belastningen. Därefter kan man räkna fram vilken balkdimension som erfordras för detta. Men sen är det inte bara att riva väggen och därefter sätta upp balken. Ofta behöver man sätta dit balken först och se till att den spänns upp på ett korrekt sätt innan man river väggdelen under balken. Detta kan vara en knepig historia både för konstruktören att projektera och för en entreprenör att utföra.

Fortsättning..

Risken för sprickor vid håltagningen går inte att utesluta. Även om håltagningen är korrekt utförd och med rätt dimensionerad balk kan det innebära att mindre sprickor uppstår runt håltagningen, direkt eller längre fram i tiden. Detta beror på att en håltagning alltid innebär en kraftomlagring. Belastningen kommer att ta en ny väg ned till fast grund. Skulle sprickor visa sig hos din granne är du ansvarig för dessa. Därför är det av stor vikt att besikta närområdet vid håltagningen även hos dina grannar innan man utför sin håltagning. Hittar man sprickor rekommenderar vi att påpeka dessa för grannen och att fotodokumentera dessa, så att inte någon kommer efteråt och hävdar gamla sprickor som nya. Observera att normalt erfordras en bygganmälan till kommun och även ett OK från föreningen för att få göra en håltagning.

Behöver ni hjälp med håltagning eller avväxling?